fb nk
ul. Sportowa 7
16-404 Jeleniewo
Restauracja Pod Jelonkiem
tel.: 87 568-30-21
kom: +48 602-107-075
e-mail: biuro@podjelonkiem.pl
Wycieczki

Przykładowe zestawy obiadowe dla grup zorganizowanych na rok 2018.

Półmisek

Półmisek regionalny, sur. z białej kapusty - 24.00 zł

Zestaw 5 dań regionalnych na jednym półmisku w skład którego wchodzi : kartacz gotowany, kartacz zapiekany, kiszka ziemniaczana, babka ziemniaczana , babka ziemniaczana z mięsem. Wszystko z dodatkiem surówki z białej kapusty. Jest to zestaw przewidziany na jedną osobę bowiem każde danie jest podane w małej porcji, tak aby każdy mógł wszystkiego spróbować.

Dodatkowo polecamy: zupa - 5 zł., kawałek ciasta - 5 zł., sękacz 80 g.- 6 zł.

Kartacze

Kartacze z surówka z białej kapusty - 18,00 zł

To potrawa regionalna, którą można spróbować jedynie na Suwalszczyźnie. Przygotowujemy ją z przetartych surowych ziemniaków z dodatkiem gotowanych. Wyrabiamy z tego ciasto o odpowiedniej konsystencji, formujemy, nadziewamy farszem mięsnym. W naszej restauracji podajemy także kartacze w wersji wegetariańskiej z farszem grzybowym lub z kaszy gryczanej.

Do tego dania proponujemy zupę w cenie 5 zł do wyboru.

Pierś panierowana

Pierś panierowana, ziemniaki, surówka - 18,00 zł

Zestaw uwielbiany przez młodzież szkolną. Standardowe danie które zadowoli najbardziej wybredne dziecko.

Do tego dania proponujemy zupę w cenie 5 zł do wyboru.

 

 

Zestaw dla grupy dorosłych osób lubiących smaczną tradycyjną kuchnię.

Do tego dania proponujemy zupę w cenie 5 zł do wyboru.

Podpiwek

Podpiwek - wyrób własny

 0,3l. - 4,50 zł. 0,5l.- 6,00 zł.

Podpiwek był wytwarzany gównie w okresie letnim w czasie żniw. W pamięci, zachował się jako produkt doskonale gaszący pragnienie. Jest to napój wytwarzany z kawy zbożowej a naturalny gaz pochodzi z procesu fermentacji drożdży. Dla starszego pokolenia  jest przypomnieniem smaku dzieciństwa, dla młodszego zdrową alternatywą dla produktów typu Cola.

W naszej restauracji wytwarzany w okresie wiosenno - letnim.

Mrowisko

Mrowisko - wyrób własny  17.00 zł/szt

To ciasto pochodzenia litewskiego, wytwarzane z tzw. chrustów (ciasta smażonego w tłuszczu). Usmażone faworki układa się w kopiec i  polewa miodem. Ze względu na pracochłonność jest to ciasto przygotowywane na szczególniejsze okazje, zazwyczaj w czasie wesel, większych świąt lub innych okazjonalnych imprez. Posypane drobnym makiem sprawia wrażenie mrówek w mrowisku.

1 szt wystarczająca jest na 4 osoby. 

Przysmaki

Kartacze na wynosSękaczSery

StynkaMiodySmalczyk

Ponad to zapraszamy do naszego kącika regionalnego na  Przysmaki Suwalszczyzny do nabycia na wynos.